Skip links
Інші новини

Технологічна карта у Смарт Касі

Спеціальний реліз для ресторанів та кафе

Смарт Каса – це комплексне рішення для Вашого бізнесу, яке постійно розвивається та стає зручнішим і функціональнішим для клієнтів. Саме тому, розробники обіцяли і зробили! Ми готуємо реліз функції “Технологічна карта” для власників кафе та ресторанів! В цій статті розповімо, що це таке і як Смарт Каса може зробити життя підприємця простішим.

При відкритті кафе чи ресторану, молодий підприємець повинен розуміти, що треба створити не лише меню для свого закладу, а й забезпечити наявність технологічних карт, які будуть основою кожної страви. 

Що таке техкарта і навіщо вона потрібна

Технологічна карта (ТК) – це документ, де розписана рецептура страви, кількість інгредієнтів, які потрібні на одну порцію та основні правила подачі. Загалом, це певний “паспорт” Вашої страви. Зрозуміло, що громадянину без паспорту складно нормально жити. Щось подібне відбувається і з техкартами.
Законодавством України визначено вимогу створення ТК закладами громадського харчуванння, а саме Наказом №219 від 24.07.2002 «Про затвердження правил роботи закладів ресторанного господарства», а також міжнародним  ГОСТом 30523-97. Так, в пункті 2.2 Наказу №219 вказано, що заклади громадського харчування можуть використовувати збірки готових рецептур для підприємств та на підставі їх створювати технологічні карти, в тому числі можливо створення і фірмових страв (на які буде складено техкарти).

Основні вимоги до технологічних карт:

  • сумісність продуктів;
  • можливість взаємозамінити інгредієнт;
  • був дотриманий режим обробки продуктів тощо.

В разі правильного складання технологічної карти підприємець може контролювати закупівлю та використання напівфабрикатів, а відвідувачі будуть щоразу отримувати однаковий смак та подачу страви, хто б її не готував.

Які бувають технологічні карти

Загалом, виділяють два види техкарт: технологічна карта (ТК) та техніко-технологічна карта (ТТК). Щоб розібратись з відмінностями між ними слід проаналізувати їх структуру.

Структура Технологічної карти (ТК)

  • Склад інгредієнтів;
  • бруто і нето використаних інгредієнтів;
  • вага однієї позиції;
  • опис методу приготування;
  • опис презентації подачі страви;
  • умови і термін зберігання.

Структура Техніко-технологічної карти (ТТК)

  • Назва закладу, який розробив ТТК;
  • вимоги до сировини (сертифікати та документи якості);
  • назва та кількість інгредієнтів;
  • загальна вага страви на виході;
  • повний опис технологічного процесу (спосіб нарізки, теплової обробки тощо);
  • вимоги до оформлення, подачі страви та умов зберігання;
  • параметри якості (зовнішній вигляд, харчова цінність страви, її смак та запах).

Основною відмінністю є те, що ТК використовується для готового рецепту, який підприємець взяв у збірнику рецептур страв, а ТТК необхідна для нових, фірмових страв закладу. Саме в Техніко-технологічній карті Вам необхідно розрахувати КЖБВ, детально описати процес приготування та презентації.  

Чи існують штрафи за відсутність техкарт

Чітко встановлених штрафних санкцій за відсутність технологічних карт в Україні немає, але, в разі неочікуваної перевірки Держспоживслужби, їх відсутність може викликати проблеми для підприємця.

В яких випадках Держспоживслужба може запросити перевірку технологічних карт:

  • надходження скарги на якість страв від відвідувачів;
  • необхідність перерахунку чи перевірки витрат на собівартість продукції;
  • необхідність перевірки виходу страви зі вказаним показником в меню;
  • тощо.

Чому техкарти у Смарт Касі допоможуть Вашому бізнесу

Завдяки реалізації функції “Технологічна карта” у Смарт Касі підприємець зможе не лише вберегти себе від проблем із Держспоживслужбою, а й забезпечити стабільний розвиток свого кафе чи ресторану.

Функція “Технологічна карта” дозволяє забезпечити життєвоважливі процеси Вашого бізнесу:

  • Калькуляція вартості страв. Можливість автоматично підрахувати підсумкову вартість страви, корегувати націнку та визначати собівартість.
  • Контроль за персоналом. У власника бізнесу завжди є можливість зіставити вагу інгредієнтів у страві з тим, що прописано в технологічній карті. Це дозволяє виключити можливість крадіжки продуктів та неефективного використання.
  • Облік залишків на складі. Поєднавши складський облік та технологічні карти, підприємець зможе ефективно проводити закупівлю продуктів, моніторити залишки та забезпечувати безперебійність роботи бізнесу.

Смарт Каса повністю готова до роботи у сфері громадського харчування! Це комплексне рішення дозволяє не лише забезпечити автоматизований бухгалтерський облік, фіскалізацію, процеси оплати чи контролю залишків, а й стати ефективним помічником шеф-кухаря Вашого ресторану чи кафе.

Отримати детальну інформацію про Смарт Касу та оформити замовлення ви можете за посиланням https://smartkasa.ua.

Виникли додаткові питання? Телефонуйте на гарячу лінію 0800312371 для більш детальної консультації спеціалістів.

Попередні новини

Тестовий ключ API

dUg3VKyNU1qKBXyLaendm6auHvDVp1hT8Xu48vm2RZ8kLJsZ

Тестовий ключ API

dUg3VKyNU1qKBXyLaendm6auHvDVp1hT8Xu48vm2RZ8kLJsZ

Тестовий ключ API

dUg3VKyNU1qKBXyLaendm6auHvDVp1hT8Xu48vm2RZ8kLJsZ

Сервісна підтримка